Het stappenplan om zelf je huis te verkopen

Zelf je huis verkopen? Daar komt heel wat bij kijken. Daarom helpen we je verder met het stappenplan als je zelf je huis wilt verkopen.
Zo moet je het huis klaarmaken voor de verkoop, mooie foto’s (laten) maken, de bezichtigingen regelen en in een latere fase de onderhandelingen en het tekenen van het koopcontract en de eigendomsoverdracht.

Het stappenplan om zelf je huis te verkopen

1. De voorbereiding
De vraagprijs van je woning moet worden vastgesteld.
Ga je een woonhuis of een appartement verkopen? Wat is het bouwjaar? Wat is de woonoppervlakte? Op hoeveel grond staat de woning, wat is de inhoud van je woning en in welke staat verkeert je woning? Allemaal zaken die de marktwaarde van je woning bepalen.

Als je de vraagprijs bepaald hebt is het verstandig noodzakelijke reparaties aan je huis te verrichten en je interieur voor te bereiden op de bezichtigingen (opruimen, schoonmaken, je tuin onderhouden en andere onderhoudsklussen aanpakken).
Vervolgens kunnen de foto’s en/of video-opnamen van je huis gemaakt worden.

2. De promotie
Naast het plaatsen van het verkoopbord wil je natuurlijk dat er door zoveel mogelijk mensen gezien wordt dat je woning te koop staat. Je kunt zelf veel doen om je woning te promoten. Social media biedt veel (gratis) mogelijkheden, denk aan Facebook, YouTube en Twitter. Meer over de promotie op Facebook kun je lezen in ons blogbericht “Hoe Facebook kan helpen om je huis te verkopen”

Je huis op Funda?
Alleen een erkende makelaar kan jouw huis op Funda zetten. Dat kun je helaas niet zelf doen. Met Funda komt jouw huis wel onder de aandacht bij heel veel huizenzoekers. Dat is dus je kans om je huis in de schijnwerpers te zetten.

Funda Presentatie Pakket
Wil je dat je huis nóg prominenter op Funda komt? Dan kun je het uit laten lichten met het Funda Presentatie Pakket. Dit bevat de drie best presterende presentatieproducten van Funda: Plattegrond, 360° foto’s en Video.
In het blog “De voordelen van het Funda Presentatie Pakket” lees je hier meer over.

3. De bezichtigingen
Als je zelf je huis gaat verkopen, dan doe je zelf de bezichtigingen. En dat heeft zo zijn voordelen. Je weet zelf ten slotte het beste wat de unieke kenmerken van jouw huis zijn.

Als je een bezichtiging hebt, let dan op de volgende punten:

Plan een bezichtiging zoveel mogelijk bij daglicht, zodat potentiële kopers een goede indruk krijgen van je woning.
Men krijgt de beste indruk als je huis schoon, fris, licht en opgeruimd is. Ruim op, doe de gordijnen open en lucht het huis.
Zorg dat het rustig is in huis. Huisdieren en kinderen kun je beter even naar de oppas brengen.
Laat je kijkers zelf het tempo bepalen tijdens de bezichtiging. Geef ze de ruimte en tijd om je woning op hun gemak te bekijken.
Vraag de potentiële kopers of het huis overeenkomt met wat zij ervan hadden verwacht. Zo kun je inschatten of je advertentie nog iets moet worden verbeterd.
Leg bepaalde documenten klaar, die na de bezichtiging van pas kunnen komen zoals de lijst van roerende zaken of (als je in een appartement woont) de stukken van de Vereniging van Eigenaren.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these