Kosten Koper, wat houdt dit nou precies in?

Je hebt het vast vaak gezien, ‘Kosten Koper’ (k.k.). Wat houdt dit nou precies in?

Als je de prijs van een huis ziet, staat er meestal de vraagprijs met daarachter k.k. ‘Kosten Koper’.
Deze kosten zijn voor de overdrachtsbelasting, de notariskosten en kadasterkosten.

Deze kosten zijn voor de koper.
‘Kosten Koper’.
Overdrachtsbelasting
Overdrachtsbelasting is de belasting die je moet betalen als een woning van eigenaar wisselt. De overdrachtsbelasting voor woningen is 2%. Meer hierover kun je lezen op www.belastingdienst.nl.

Notariskosten
Een notaris maakt de leveringsakte op. De kosten voor deze akte zijn ongeveer € 300,- tot € 600,-. Als koper mag jij de notaris kiezen. Het is dus verstandig hier goed over na te denken.

Kadasterkosten
De kadasterkosten zijn voor de inschrijving van de leveringsakte bij het kadaster.
Deze kosten variëren (dd 2017) tussen de € 77 of € 126, hierover vind je meer info op www.kadaster.nl.

En dan ook nog…
De kans is groot dat je een hypotheek af moet sluiten. Dan heb je als koper nog eens extra kosten. Zoals extra notaris- en kadasterkosten. Je moet namelijk naast de leveringsakte ook nog een hypotheekakte op laten stellen en je moet je hypotheekakte ook weer inschrijven bij het kadaster.

Omdat je niet iedere dag een huis koopt, is het verstandig je te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Daarnaast heb je ook nog een taxatierapport nodig.
WIl je een hypotheek afsluiten met de veiligheid van de NHG, dan betaal je eenmalig een premie van 1% over het totale hypotheekbedrag. Meer hierover kun je lezen op www.nhg.nl.

Als je al deze kosten (overdrachtsbelasting, notariskosten, kadasterkosten, hypotheekadvies, taxatierapport en NHG) optelt, kun je rekenen op een bedrag van 5 tot 6 procent van de aanschafwaarde van je woning. Dus wanneer je een huis koopt van € 200.000, je nog € 10.000 extra kwijt bent aan de ‘Kosten Koper’.

Nieuwe wetgeving
Door een nieuwe wetgeving is het tegenwoordig niet meer mogelijk om meer dan 101% van de woningwaarde te financieren. Dus je moet deze ‘Kosten Koper’ grotendeels met eigen middelen betalen.

 

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these