Een ideaal huis voor een samengesteld gezin

De woningmarkt verslechtert, de openhuizendagen floreren. Volgende week is er weer aan, van makelaarsvereniging ERA. Begin april deden bijna 50.000 huiseigenaren mee aan de halfjaarlijkse NVM-dag. Ook Onno Molenaar uit Heemstede waagde het er weer op.

Roze behang met een design van dravende paarden, een roze kledingkast en een roze nachtlampje in de vorm van een bloem. ‘Dit is dus de jongenskamer’, zegt Onno Molenaar (45) met een brede armzwaai. Het groepje bezoekers lacht. In Molenaars lach klinkt opluchting door.
Het is lang wachten op de eerste kijkers. Rond elven zit Molenaar klaar met een pot koffie. Hij heeft opgeruimd, meer niet. Voor de vorige openhuizendag heeft hij zich een halve dag uitgesloofd. Gepoetst, een glazenwasser laten komen, naar het tuincentrum geweest. Er kwam niemand.

De lichte, opvallende ruime tussenwoning aan de Heemsteedse Dreef – 180 m2 met 6 slaapkamers en twee badkamers – staat nu zo’n driekwart jaar te koop. In al die tijd zijn er drie bezoekers geweest. Een van hen was een vroegere bewoner die om ‘sentimental reasons’ nog een kijkje kwam nemen. Aanvankelijk vroeg Molenaar € 599.000, na overleg met zijn makelaar John van Ommeren van PUUR* Makelaars heeft hij de prijs onlangs met een halve ton verlaagd. “je moet de mensen hier binnen zien te krijgen, dat zei John ook. Pas dan ervaren zij de ruimte. Dit huis is ideaal voor families met vier of vijf kinderen.”

Voor zijn eigen samngestelde gezien, met twee kinderen uit zijn vorige relaties en twee van zijn nieuwe partner Barbara Abbas (42), is het huis geen optie. Zij woont enkele kilometers verderop in Santpoort-Zuid en haar tieners hebben daar hun school en clubjes. Bovendien heeft Abbas net haar eigen ijssalon geopend in Overveen. Plan is het om daar samen een nieuw huis te kopen, nadat eerst Molenaars huis en daarna het hare is verkocht.

De concurrentie is moordend, merkt Molenaar. “Mensen die in dit prijssegment zoeken, kunnen zich na alle prijsdalingen plotseling ook een twee-onder-een-kap-woning in Bloemendaal of Aerdenhout veroorloven. Bij schrijnende gevallen van mensen die eruit moeten, zie je de prijzen soms zakken van 7 naar 5,55 ton.”

De cijfers van makelaarsvereniging NVM bevestigen zijn indruk. Ligt de prijs van de gemiddelde tussenwoning ongeveer 18% lager dan begin 2009, woningen die nu voor 6 á 8 ton te koop staan, waren vier jaar geleden wel 30% tot 35% meer waard. En de glijvlucht is nog niet voorbij.

Wel zijn er volgende de NVM enkele lichtpuntjes. Doordat behoorlijk wat verkopers moedeloos zijn geworden en hun huis van de markt halen, daalt het aanbod. En met een gemiddelde min van 5,5% over de eerste drie maanden van dit jaar was de prijsdaling wat minder hard dan is het laatste kwartaal van 2012. Toen gingen de prijzen vergeleken met het voorgaande jaar gemiddeld met 7,3% onderuit. De vertrouwensindicator van Vereniging Eigen Huis, onder meer gebaseerd op verwachtingen voor de huizenprijzen, vertoont de laatste maanden een stijging.

Maar voorzichtigheid overheerst. NVM voorzitter Ger Hukker verwacht dat de prijsdaling pas in de tweede helft van volgend jaar tot stilstand komt. Andere partijen zoals de Nederlandse Bank en het Economisch Bureau van ABN Amro, sluiten zich daarbij aan. En voorlopig hoeft volgens de experts niemand erop te rekenen dat de prijzen daarna weer omhoog spuiten.

Voor Molenaar, salesdirecteur bij een handelsfirma zit er niet zoveel rek meer in de prijs. Als die teveel gaat zakken, loopt hij een restschuld op en wordt de financiering van het volgende huis lastig.

Twaalf uur. Een nieuwe pot koffie. De bel gaat, Molenaar springt op. Het is makelaar van Ommeren van PUUR* Makelaars. In pak, paarse sjaal om de nek, gaat hij alle huizen af die hij in portefeuille heeft, om de mensen moed in te spreken. Handenwrijvend: “De zon begint nu op te kruipen. Hoe later ze komen, hoe beter.” Dat de geijkte appeltaartgeur op de Heemsteedse Dreef ontbreekt kan Van Ommeren alleen maar toejuichen. “Ik ben niet zo van etensgeuren, een huis moet fris ruiken en opgeruimd zijn.”

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these