KOPEN OP INSCHRIJVING. HOE WERKT DAT EIGENLIJK?

Een inschrijving, iets waar je ongetwijfeld van hebt gehoord of mee te maken hebt gehad als je (ooit) je zinnen hebt gezet op een populair huis. Helemaal in de huidige markt komt kopen op inschrijving vaker voor dan ooit. Wij leggen uit wat het is.

Wanneer er veel belangstelling is voor een woning, worden vaak meerdere biedingen door verschillende geïnteresseerden uitgebracht. Dan kan de verkoper besluiten iedere gegadigde de gelegenheid te geven om binnen een vooraf bepaalde termijn eenmalig een eindbod te doen. Deze werkwijze wordt ook wel een (verkorte) inschrijving genoemd.

Iedereen een gelijke kans
De verkoper treedt bij een inschrijving dus niet met één specifieke gegadigde in onderhandeling (wat betekent dat hij of zij niet met de rest mag onderhandelen). Met een inschrijving geeft de verkoper iedereen een gelijke kans om mee te bieden. Uit de uitgebrachte biedingen kan de verkoper vervolgens een keuze maken.

Recht van gunning
De verkoper behoudt zich altijd het ‘recht van gunning’ voor. Dat betekent dat hij of zij mag bepalen of de combinatie van prijs en voorwaarden voldoende is om aan een bepaalde bieder te verkopen. Verkoper is dus niet verplicht aan de hoogste bieder te verkopen, maar kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een lager bod met betere voorwaarden. Er kan zelfs worden besloten niet te gunnen (niet te verkopen). Maar over het algemeen streeft de verkoper er naar nog dezelfde dag aan gegadigden te laten weten of er is gegund en aan wie.

Niet altijd naar het hoogste bod
Als je een bod doet moet dat worden uitgedrukt in een absoluut bedrag en het bod mag niet zijn gerelateerd aan een ander bod. Het is met andere woorden niet mogelijk om een bod te doen van bijvoorbeeld duizend euro boven het hoogste bod. Je bod wordt dan ongeldig verklaard.

Naast de prijs moet een bod ook de voorgestelde leveringsdatum en eventuele (ontbindende) voorwaarden bevatten. Dit zijn voor de verkoper namelijk belangrijke criteria bij het maken van de verkoopbeslissing.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these